Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Fakta om hajar du inte visste

Hajar är några av de mest fascinerande varelserna i havet. Trots att de är kända som topprovdjur finns det mycket mer att lära om hajar än vad man kan tro. Här är några roliga fakta om dessa fantastiska djur som du kanske inte kände till:

1. Hajar kan leva upp till 50 år eller mer! Livslängden för enskilda arter varierar kraftigt, vissa lever upp till 100 år och andra bara 5-10 år.

2. Även om hajar vanligtvis betraktas som farliga rovdjur spelar de faktiskt en viktig roll för att upprätthålla sunda ekosystem genom att hålla bytespopulationer under kontroll och förhindra störningar från överbetning på korallrev och andra marina livsmiljöer.

3. Alla hajar behöver inte ständigt simma. Amningshajen är en sedentär art och kan stanna på en plats utan att behöva flytta sig.

4. Hajar är otroligt varierande! Det finns över 400 arter av hajar, som varierar i storlek från den lilla dvärglyktahajen (som bara blir mindre än 8 tum lång) till den enorma valhajen (som kan bli upp till 40 fot lång!).

5. Hajar har unika sinnesorgan, så kallade Lorenzini-ampuller, som gör det möjligt för dem att uppfatta elektriska signaler som avges av andra djur. Detta gör att de kan hitta sina byten även i grumligt vatten eller på natten.

6. Hajar har inga ben – i stället har de brosk som är lättare, starkare och mer flexibelt än ben.

7. Hajar kan känna av blod i vatten även om det är utspätt till en miljondelar, vilket gör dem otroligt lämpade för att upptäcka byten.

8. Till skillnad från de flesta andra fiskarter är det inte lätt att föda upp hajar i fångenskap eftersom deras livscykel och matvanor är så specifika och svåra att kopiera.

9. Hajar kan variera kraftigt i färg beroende på art och plats. Vissa är grå, andra är svartvita, medan andra kan vara bruna eller till och med färgglada!

10. Hajar har mycket dålig syn men utmärkt hörsel – de kan uppfatta ljudvibrationer på hundratals meters avstånd!

11. Den minsta kända hajen är den spetsiga pygméhajen, som bara blir 8-12 tum lång.

12. I motsats till vad många tror har hajar inte en obegränsad förmåga att återskapa förlorade tänder – i stället har varje art ett visst antal ersättande tänder som den kan odla under sin livstid.

13. Hajar saknar simblåsor (som hjälper andra fiskar att hålla sig flytande) och måste hela tiden röra sig för att hålla sig på rätt plats och andas när de sover.

Genom att få en bättre förståelse för dessa djur kan vi börja förstå hur viktiga hajarna är i våra hav och arbeta för att bevara dem för framtida generationer. Det finns så många fantastiska fakta om hajar som du kanske inte har känt till tidigare! Så nästa gång du är ute och simmar eller snorklar, håll utkik efter dessa majestätiska varelser. Du vet aldrig vad du kan lära dig! Men kom ihåg att var försiktig – även om de är fascinerande varelser kan hajar fortfarande utgöra ett hot mot människor.